Wednesday, December 7, 2016

Nocturnal Animals

Nocturnal Animals
Redatelj: Tom Ford
Glumci:

Nedostaju mi ljudi poput tebe. Usamio sam se  na periferiji divljeg zapada ( Šibenik )... Jučer gledao 'Nocturnal Animals' . Režiser Tom Ford se, inače, bavi modom kad ne snima. Svakako preporučam (ako već nisi gledao/gledala), ali u društvu ( nekog poput mene ). Nekog sa kim možeš pouzdano produžiti užitak postojanja. Primjerice ovaj koncentrat užitka u roli umjetničkog filma. Poslije otići na piće, dva...  I dok se adventske lampice iskre u njegovim/njenim očima pretresti pitanja za koja ti dramatično nedostaje prava osoba. 

U tako običnom, malom životu omotanom oko psihoanalize tvoje osobe, dizajna, literature, ali samo u formi svakodnevnih razgovora, sociologije susjedstva, samospoznaje i mode trebaš Drugoga. Nekog tko zna ime dobrog filma,  pravog bara i pića. Nekog tko reflektira svjetlo tvog vlastitog bića. Drugog u dosegu tvojih ruku. Na koga možeš položiti dlan. Na njegovu/njenu kožu...  I kad bi to, zaista, bilo, vjerojatno se naša koža ne bi sušila kao sipa na buri. Ni ubrzano gubila elastičnost, sjaj i potkožni volumen. Proporcionalno godinama usamljenosti. Godinama koje su pred nama. 

Promatrajući, jer u filmu 'Nocturnal Animal' ne možeš biti aktivni sudionik. Ne sa svojim kaotičnim emocijama. Režija je pre sofisticirana. Ne možeš se identificirati osobno, tek biti opčinjen Temeljnim pitanjima svoje vrste. Dok sam promatrao savršena ljudska tijela, svakodnevna ali  na celuloid prenesena okom vrhunskog modnog maga pomislio sam koliko je važno To što neprimjetno gubimo s godinama. Svoje vlastito Tijelo. I kako rad na sebi, svo to rafiniranje vlastitog bića i osjećaja ne vodi spasenju ni dovoljno brzo ni dovoljno direktno. I kako bi samo mala mehanička izmjena Božanskog plana u pravcu ostvarivanja Eleganicje otvarivanjem Duševnosti pomoglo Evoluciji. Kad bi, umjesto što fizički propadamo, rafinirajući vlastitu dušu postajali odgovarajuće tjelesno ljepši.
Evo, to je moja prva misao nakon gledanja Tom Fordovog filma. Nocturnal Animals'.
A za moje goste koji ne govore Hrvatski tip za kišni dan - Filmovi u Hrvatskooj se ne sinhroniziraju. 10 min od apartmana je mali, topli gotovo obiteljski multipleks sa 4 kinodvorane u sklopu Centa DalMare. Tamo možete od popodne do kasno navećer gledati filmove na raznim jezicima,, a zasigurno uvijek na Engleskom.

No comments:

Post a Comment